Erika & Cecilia

www.erikaochcecilia.se
https://www.facebook.com/erikaochcecilia/
https://www.youtube.com/watch?v=MgFt6epvlQU

Att folkmusiktraditionen lever och utvecklas – den uppländska inte minst – är det nya albumet med Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm ett förkrossande bevis för. Mycket bättre än så här kan det knappast bli. (Om Polska till Vendelsjön, UNT 23/9-15)

Cecilia Österholm (nyckelharpa) och jag träffades 2002 och inledde ett intensivt samspel. Tillsammans har vi gett ut tre album: ”Pärlor” 2004, ”Örhängen” 2007 (båda www.tongang.se) och ”Polska till Vendelsjön” 2015 (Do Music Records). Under årens lopp har vi turnerat flitigt i Sverige och utomlands och uppträtt på alltifrån festivalscener till konserthus och kyrkor, samt gjort åtskilliga radio- och TV-framträdanden.

Systerpolskan- med Abba-Benny Andersson
Vårt album Randig kjortel släpptes hösten 2016 och har fått fina recensioner!

”När man lyssnar [på Systerpolskan] öppnas spjäll i själen. Det blåser in syre och det känns som ens öron upplever musik för första gången.” (Jan Gradvall, Dagens Industri)

https://sv-se.facebook.com/systerpolskan/
http://www.lira.se/systerpolskan-nytt-folkmusikprojekt-med-benny-andersson/
http://www.icethesite.com/
http://www.svt.se/allsang/systerpolskan

Systerpolskan är ett folkmusikprojekt initierat av Benny Andersson (från Abba) som också är producent av skivan och medmusiker. Gruppen bildades hösten 2015 när Benny bjöd in medlemmarna till sin studio för skivinspelning. Gruppen består av Erika Lindgren Liljenstolpe, Cecilia Österholm, Lena Willemark, Cajsa Ekstav, Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egart och Sonia Sahlström. Systerpolskan medverkade 2016 bland annat i Moraeus Med Mera samt i Allsång på Skansen.

Olov Johansson – Erika Lindgren Liljenstolpe – Robert Larsson
https://www.youtube.com/watch?v=DuynQ_JCWX4
https://www.youtube.com/watch?v=w6lcQ51bqyE

Sagt om nya albumet Maskin’:

”det var länge sedan jag hörde en svensk folktrio spela så många minnesvärda låtar som dessutom innehåller en sådan stor mängd spelglädje” (Bengt Edqvist, LIRA 3, 2017).

“this collection captures the feel of a great session in the kitchen, with three world-class fiddlers trading melodies, harmonies, and rhythmic drone accompaniment.” (Paul Kotapish San Francisco Classical Voice, Aug 8 2017 

Vi- Olov Johansson (Väsen), Robert Larsson (Kalasorkestern) och Erika Lindgren Liljenstolpe, bjuder på sprakande traditionellt låtspel från Uppland med starka band rätt ner bland traditionsrötterna. Vi har känt varandra länge och det vi framför allt har gemensamt är kärleken till det uppländska svänget, med förebilder som Viksta-Lasse, Eric Sahlström, Curt, Ivar och Sven Tallroth. Vi har alla besökt och spelat mycket med äldre spelmän i Uppland och vår främsta gemensamma förebild är Bosse Larsson, Roberts far och Viksta-Lasses brorson. Hemma hos Bosse och Barbro i Björklinge har vi alla suttit och spelat många, många gånger.

Vi fick i uppdrag att göra en Jubileumskonsert på Uplands nation i Uppsala till minne av Gås-Anders, spelmannen som står staty utanför Björklinge Kyrka strax norr om Uppsala, som skulle ha fyllt 200 år 2015. Vi samlade ihop en repertoar med Gås-Anderslåtar vilket gav ett mycket varierat program. Utifrån detta har vi sedan fortsatt att göra konserter.
I juni 2017 släpptes vår första platta, Maskin’, som består av både traditionellt material och flera egna låtar.

Spelstinor

Gruppen Spelstinor bildades ursprungligen i syfte att göra en konsert kring spelmannen Spel-Stina från Torsåker som levde på 1800-talet. Det var inte helt ovanligt med kvinnliga spelmän under den här perioden men det som är smått unikt med låtarna efter Spelstina är att de finns nedtecknade för eftervärlden, till skillnad från de flesta andra spelkvinnors. Ingen av hennes låtar finns dock med i folkmusiksamlingen ”Svenska Låtar”. Spelstina var mor till fem barn och gjorde bland annat arbetsvandringar för att hjälpa till med försörjningen av familjen. Trots detta hade hon utrymme för sin musik och var betraktad som en av dåtidens storspelmän.

Medlemmarna i gruppen har varierat över tid men består idag av Erika Lindgren Liljenstolpe, Carina Normansson, Åsa Andersson, Josefina Paulsson och Jeanette Evansson. Var och en är vi karaktärsspelmän med olika lokala traditioner och starkt individuellt spel, men i mötet med varandra uppstår magi, nya vägar, former och klanger, i inspirationen vi ger varandra. Våra ledord är: fritt, otyglat och med sann musikglädje!
2006 gav vi ut CD:n ”Efter Spel-Stina”. Under hösten 2017 arbetar vi med inspelningen av en ny CD som beräknas utkomma under våren 2018.

Kalasorkestern

Gruppen, som kom till efter ett rasande trevligt kalas-jam i samband med en 40-årsfest, består av Riksspelmännen Robert Larsson, Gunnel Viking, Erika Lindgren Liljenstolpe, Bosse Larsson och Olov Johansson samt dragspelsvirtuosen Örjan Englund. Vi spelar låtar med fokus på traditionen efter spelmannen Viksta-Lasse och andra uppländska spelmän, men har också flera egenkomponerade låtar på repertoaren.

Trollrike Spelmän

Trollrike spelmän har sitt ursprung i Vendel i Norduppland och samlades, när gruppen bildades 1976, runt spelmannen Sture Sahlström och den Sahlströmska låttraditionen. Medlemmarna idag består av Sonia Sahlström, Håkan Larsson, Håkan Wallin, Erik Vallin, Annika Ekstav, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Marit Lundkvist, Håkan Wallby, Kristin Sahlström, Gunnel Haulin och Olle Sahlström. Trollrike spelmän har givit ut 2 CD (”Urpolska och Fågelvals” 1993; ”På hugget” 1999) samt DVD:n ”Jag lyfter ögat”, ett bildspel med uppländskt naturfoto av Göran Lindgren (min pappa) och uppländsk folkmusik, 2011.