Om mig och musiken

Jag är Riksspelman på fiol sedan 1998 och ägnar mig som musiker huvudsakligen åt traditionell folkmusik.  Jag har genom åren spelat och uppträtt i många olika konstellationer och sammanhang runtom i Sverige och världen. Ibland har spelningarna inneburit gränsöverskridande möten med musiker från andra folkmusikaliska traditioner och genrer, såsom med egyptiska konstmusiker på biblioteket i Alexandria, italienska och franska folkmusiker på festivaler ute i Europa, och med musiker från genrer som pop, klassiskt och jazz, exempelvis med Malena Ernman och Benny Andersson. Jag komponerar också musik själv, såsom i mitt senaste projekt där jag tillsammans med Cecilia Österholm har tonsatt dikter av poeten Edith Södergran (utgivet 2023).

Jag är uppvuxen i Vendel i Norra Uppland och har haft folkmusik runt omkring mig sedan barnsben. Min pappa spelade nyckelharpa och vi var alltid ute på spelmansstämmor på somrarna. Min farfar spelade fiol, och farfars far var kantor i Viksta kyrka och musicerade ibland med den legendariske spelmannen Viksta-Lasse. Som liten började jag spela för Viksta-Lasses brorson, Bosse Larsson. Repertoaren efter Bosse utgör den musikaliska bas som jag står på idag. Favoritmusiken är nog Bingsjölåtarna, och jag blev väldigt glad när jag erhöll den fina utmärkelsen Päkkos Gustafs hederspris 2004. Mitt huvudsakliga musikaliska samarbete har under de senaste ca 20 åren varit tillsammans med Cecilia Österholm i duon Erika & Cecilia (fiol, nyckelharpa och sång). Tillsammans ingår vi också i gruppen Systerpolskan, sammansatt av Benny Andersson.
Jag spelar också sedan många år i trio med fiolspelmannen Robert Larsson från Björklinge och dragspelaren Örjan Englund från Viksta, och i gruppen Maskin tillsammans med Robert där också nyckelharpspelmannen Olov Johansson ingår. Långa och kära musikaliska samarbeten har jag också med grupperna Trollrike Spelmän och Spelstinor.

Mitt spel har beskrivits bland annat så här:
”Deras spel är rikt på kvalitéer och stämningar och tycks liksom överskrida lokala dialekter, samtidigt som det kan upplevas suggestivt ålderdomligt med ekon av en annan tid, i en brytpunkt mellan äldre konstmusik och folktradition. Exempel på det (…) är det virtuost konsertanta draget i Erikas fiolspel som sticker ut och bidrar till att ge duon ett helt eget sound, stundtals med en expressiv attack som en folkmusikens Paganini.” (om mitt album Polska till Vendelsjön med duon Erika & Cecilia, 5 kajor i UNT, 23/9-15)

ETT URVAL AV TIDIGARE SPELNINGAR:

Allsång på Skansen med Erika & Cecilia och Mats Bergström, 2023
Dramaten, Stockholms internationella poesifestival 2022
Stockholms kulturfestival, Skeppsbron, 2022
TV4 Nyhetsmorgon med Erika & Cecilia 2019
Allsång på Skansen med Systerpolskan, 2018
Carte Blanche, hemlig gäst hos Trio X, UKK Uppsala 2018
Folk och Världsmusikgalan i Helsingborg med Systerpolskan, 2017

Allsång på skansen med Systerpolskan, 2016.
Moraeus Med Mera med Systerpolskan, 2016.
”From Ur to Uppland”, Newcastle 2015
Villa San Michele, Capri 2012.
TV4 Nyhetsmorgon, tillsammans med Cecilia Österholm, Cajsa Ekstav och Malena Ernman, 2011.
Uppsala konsert och kongress 2010.
Polarprisets galabankett 2010.
Skansens Sollidenscen, tillsammans med Benny Andersson m.fl. 2010, då 100-årsjubileet av Zorn-märket firades.
Festivalen i Rudolstadt, Tyskland 2007 med Erika & Cecilia. Europas största festival för folk- och världsmusik.
The North American Folk Alliance Conference, Memphis USA, med Erika & Cecilia, 2007.
Turné för Rikskonserter 2007.
Bingsjöstämmans Danielsgård – en av de finaste folkmusikscenerna i sommar-Sverige, 2004, 2006, 2007, 2013, 2016.
Festivalen Bidasoa Folk, Baskien, Spanien 2006.
Folkmusikfestivalen i Kaustinen, Finland, där Erika & Cecilia var Sveriges Radios representanter, 2006.
Radiokonserter i Kölns konserthus för WDR3 med Erika & Cecilia, 2004 och 2005.
Biblioteket i Alexandria vid invigningen av ”The Anna Lindh Euro-Mediterranean foundation for the dialogue between cultures” i samarbete med egyptiska och italienska musiker, 2005.
Franska festivalerna i Ris-Orangis 2005, Villarceaux och Soucourt 2003, med Erika & Cecilia.
Årlig Midsommardagskonsert med Erika & Cecilia i Uppsala domkyrka sedan 2003.
Il posto delle fragole, ”Smultronstället” i Rom med Erika & Cecilia, 2002.