Recension i LIRA

Tidskriften LIRA skriver om ”Någonstans i rymden”:

Innehållet har en påtaglig variation, från det lågmält lyriska till det storslagna, kosmiska, det stora passionerade uttrycket. Vackra ord sveper över årstiderna och Platsen Raivola har fått ett eget spår… Erika och Cecilia speglar väl vidden i Edith Södergrans diktning – det drömska, det sköra och det visionära, även det vilda och otämjda. Det finns många vackra och djupa ord, som de båda klär i en musikalisk drapering på ett utsökt sätt” (Bo Bjelvehammar, LIRA nr 2 2023).

Hela recensionen hittar du här:
https://www.lira.se/skivrecension/nagonstans-i-rymden/

Foto: Anna Ledin Wirén

Någonstans i rymden…

Nu är det nya albumet ”Någonstans i rymden” ute! ⭐️💫 Hoppas ni ska tycka om det! 💖
Albumtiteln är en textrad hämtad ur dikten ”Till fots fick jag gå genom solsystemen” av Edith Södergran. Edith hade förmågan att fånga essensen av en känsla. Hennes poesi är naturlyrisk men också svart mörker, rädsla, kärlek, eufori och ibland hybris. En del av våra favoritdikter ville inte låta sig bli tonsatta medan andra föll sig naturligt. Det gick inte att bestämma själv, det gjorde poesin på något märkligt vis.

Lyssna på albumet här: spotify:artist:25C7FbTsoa7sopvNQYBQt7

Så här skrev Upsala Nya Tidning:

Aftonbladet skriver om kommande albumet och Edith S!

Aftonbladet uppmärksammar Edith Södergrans födelsedag idag (4/4), och att det på midsommardagen i år är 100 år sedan hon gick bort, med att berätta om bland annat vårt kommande album
”Någonstans i rymden”:

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/eJ62Xg/edith-sodergran-lyfts-fram-100-ar-efter-doden

Foton: fotot av Edith Södergran finns hos Svenska litteratursällskapet i Finland. Erika & Cecilia, foto: Anna Ledin Wirén

Releasekonsert – ”Någonstans i rymden”

Den 14 april släpps mitt och Cecilias nya album, ”Någonstans i rymden”, med tonsättningar av Edith Södergrans poesi. Vi smygstartar med releasekonsert redan den 12 april på Bror Hjorths Hus i Uppsala kl 19.30. Självklart har vi med oss skivor till förköp då! 🙂 Och självklart är fantastiske Mats Bergström med oss och spelar!

Här finns mer info samt länk till biljetter:  https://brorhjorthshus.se/evenemang/konsert-erika-cecilia-2/

Skivinspelning

NU har vi levt i Edith Södergrans karelska Raivola i tankar, ord och musik i tre dagar. Albumet ”Någonstans i rymden” är inspelat (hos finfina Riksmixningsverket på Skeppsholmen, Benny Anderssons studio :-)). Nu väntar mix och fix och sedan släpp i mitten av april!


Foto: Anna Ledin Wirén

Rom i januari!

Åter i Rom i januari, den enligt mig bästa tidpunkten på året att vara här, för lite artikelskrivande. Ljuvligt att vara tillbaka bland romerska tempel, skulpturer och arkitektur, på gator som ännu är stjärnbeströdda efter julen.

Poesifestivalen och Karavans 40-årsjubileum

Denna höst så har jag och Cecilia varit med på två mycket spännande evenemang som tagit vårt poesi-och-musik-projekt vidare. Vi fick frågan att medverka när Tidskriften Karavan, som ger ut författare och poeter från Asien, Latinamerika och Afrika, firade sitt 30-årsjubileum. Till detta tillfälle tonsatte jag den turkiske poeten Oktay Rifats dikt ”Hennes ansikte” vilket vi uruppförde under kvällen.

Ett par veckor senare medverkade vi på Stockholms internationella poesifestival på Dramaten, i arrangemang av Tidskriften 20TAL. Om det berättar jag i P4Uppland, här: http://p4dela.sverigesradio.se/?id=30262
Bland fantastiska internationella poeter som läste sina verk, vilka även tolkades av dramatenskådisar, så spelade vi min tonsättning av Edith Södergrans ”Skogssjön”. Magiskt! Det känns så himla roligt att vi äntligen, i början av året, kommer att spela in alla våra Edith-tonsättningar. Det kommer vi att göra i Benny Anderssons studio på Skeppsholmen. Det blir grymt!

 

Systerpolskan i Göteborg

 

Systrarna fick äntligen förenas för en helg med spelning på Allégården i Göteborg! Mycket härligt! Därefter skingrades vi som flyttfåglar, över skogar och svartnande träd… tills vi ses igen!

”Jag sjöng en sång. Jag vet ej varifrån den kom…”

den rann som siden över mina strängar. Var det ur nattens svarta upplösta hår? Var det ur månens drömmande drag? Och natten hon sjöng. Hon sjöng om ensamhet som vaggar allt till ro… (E. Södergran)

Erika & Cecilia, Stallet till sjöss, Stockholms kulturfestival. Foto: Peter Bothén